Δραστηριότητες

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα Νομοθεσία Εγγραφές αλλοδαπών μαθητών

Εγγραφές αλλοδαπών μαθητών

 Δικαιολογητικά εγγραφής αλλοδαπών μαθητών

ΥΠΔΒΜΘ - 120323/Γ/ 27-09-10 Εγγραφές αλλοδαπών μαθητών

ΥΠΕΠΘ - Γ2 / 91109 /10.07.08

1. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του Π.Δ. 201/98 για την εγγραφή μαθητών στην Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου απαιτείται μεταξύ άλλων και πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Για την εγγραφή μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ισχύουν τα άρθρα 8,9,10 του Π.Δ. 104/79.

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επισημαίνει την ανάγκη διευκόλυνσης της εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, σας γνωρίζουμε ότι οι αλλοδαποί μαθητές που δε δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία με ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Επίσης, οι μαθητές οι οποίοι είναι κάτοχοι των ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενών δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν άλλη βεβαίωση ή πιστοποιητικό για την απόδειξη των ατομικών τους στοιχείων.

2. Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών σας κάνουμε γνωστό ότι για την απαλλαγή αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής.

ΥΠΕΠΘ - Γ2/7268/2-10-95

ΘΕΜΑ: "Εγγραφές αλλοδαπών μαθητών"

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

1. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο μπορούν να εγγράφονται αλλοδαποί μαθητές, διαμένοντες στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, εφόσον το επιθυμούν οι γονείς ή κηδεμόνες τους οι οποίοι διαμένουν ήδη στην Ελλάδα.

2. Για την εγγραφή των ανωτέρω μαθητών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 182/84 και Π.Δ. 207/84 με την επιφύλαξη των διατάξεων του Π.Δ. 529/89.

3. Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα από την κρατική μεταφραστική υπηρεσία ή προξενική αρχή ή από επίσημο μεταφραστή αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα δικαιολογητικά δεν προσκομιστεί αμέσως ο γονέας ή ο κηδεμόνας αναλαμβάνει με δήλωσή του να το προσκομίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

4. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι:

α) Οι Μαθητές που δεν προσκομίζουν τα δικαιολογητικά εγγραφής μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους δεν εγγράφονται στο βιβλίο μητρώου και δε χορηγείται σ' αυτούς τίτλος σπουδών. Τα στοιχεία που οι γονείς ή κηδεμόνες τους δηλώνουν καταχωρίζονται σε κατάσταση που παραμένει στο σχολείο.

Στους μαθητές αυτούς μπορεί να χορηγηθεί όταν ζητηθεί βεβαίωση ότι παρακολούθησαν τα μαθήματα της συγκεκριμένης τάξης. Η ίδια βεβαίωση χορηγείται στον μαθητή, όταν αυτός μετακινείται σε άλλο σχολείο.

β) Οι προερχόμενοι από σχολεία του εξωτερικού Έλληνες ή αλλοδαποί μαθητές, σύμφωνα με το Π.Δ. 297/78, εγγράφονται σε αντίστοιχη τάξη, εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία, ή σε μικρότερη, αν οι γονείς ή κηδεμόνες το ζητήσουν με σχετική δήλωση.

γ) Με ελλιπή δικαιολογητικά εγγράφονται:

1. Όσοι προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως πρόσφυγες και όσοι τελούν υπό τη προστασία της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών (σχετική η αρ. Φ6/82/Γ1/647/28-6-94 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας η οποία ισχύει).

2. Όσοι προέρχονται από περιοχές στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση σύμφωνα με το Π.Δ. 155/78.

ΥΠΕΠΘ - Γ2-48946-18.05.2005

ΘΕΜΑ: "Φοίτηση αλλοδαπών μαθητών"

Σχετικά: ΠΔ/182/84, Γ2/7268/2-10-95

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εγγραφή και φοίτηση αλλοδαπών μαθητών με αποδεδειγμένα μη νόμιμα δικαιολογητικά, σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές αυτοί θα προσέλθουν στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις, αλλά δε θα εκδοθούν αποτελέσματα από το σύλλογο διδασκόντων και δε θα χορηγηθεί τίτλος, εάν δεν προσκομίσουν τα νόμιμα δικαιολογητικά.